EGIPAT

Podeli sa prijateljima...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on VK
VK
Pin on Pinterest
Pinterest
0Print this page
Print

Hurgada

Republika Egipat je arapska država, površine 1.001.450 km², smještena u sjevernoj Africi između Sredozemnog i Crvenog mora. Glavna je značajka ove zemlje veliki kontrast između doline i delte Nila i okolnih pustinjskih prostora. Dolina Nila proteže se od juga prema sjeveru kroz pustinju i najveća je oaza na svijetu. Dno doline čini nekoliko viših prirodnih terasa i naplavne nizine. Glavni grad je Kairo. Egipat ima 80.335.036 stanovnika. Službeni jezik je arapski, a uz to veoma dobro govore i ruski. Od 1953. godine Egipat je neovisna država, uređena kao predsjednička republika. Prilikom postizanja nezavisnosti države, predsjednikom je postao G.A.Nasser. Nakon izbora na vlasti su Mubarakova Narodnooslobodilačka stranka i njezine lijeve saveznice. Hosni Mubarak predsjedao je  od 6. listopada 1981. do 11. veljače kada je s položaja odstupio nakon snažne revolucije koja je ujedinila milijune Egipćana. Privremenu vlast u zemlji preuzelo je vojno vijeće, koje održava političku i ekonomsku situaciju stabilnom.

Egipat ima dugačku, bogatu i burnu prošlost. Od posebnog značaja za celokupnu istoriju sveta je tzv. faraonski period, podeljen na dinastije u okviru Starog, Srednjeg i Novog kraljevstva. Ujedinjenjem Donjeg i Gornjeg Egipta oko 3000 p.n.e. postao je jedinstvena država. U vreme Starog kraljevstva izgrađene su piramide u Gizi, a u vreme Novog kraljevstva Dolina kraljeva, Dolina kraljica, hramovi u Karnaku, Luksoru, Abu Simbelu…

Egipat često nazivaju zemljom sa bezbroj lica. Danas predstavlja značajnu turističku destinaciju koja nudi izuzetne kulturne znamenitosti, raznovrsna prirodna bogatstva, prelepe peščane plaže, bogat podvodni svet i koralne grebene.

zemlje hrana je više začinjena nego u severnim, mediteranskim delovima. Od namirnica najčešće se koriste pirinač, piletina, govedina, jagnjetina sa puno povrća, kao i riba i morski plodovi.

SLANA JELA

Preporučujemo da probate: kebab, zelenu čorbu, falafel, punjene listove vinove loze i riblje specijalitete.

DESERTI/POSLASTICE

Kolač od smokava, kolač od griza i egipatski sladoled.

PIĆA

Najpoznatije lokalno pivo je Stella (svetlo pivo). Preporučujemo i tamna piva Marzen i Aswanli. Zibib je egipatska vezija grčkog uzoa. Treba spomenuti i čaj od mente i tursku kafu.

DRŽAVA: Arapska Republika Egipat

GLAVNI GRAD: Kairo, 9.120.350 stanovnika (2011. godine)

POVRŠINA: 1.001.450 km2

BROJ STANOVNIKA: 82.000.000 (procena iz 2012. godine)

GUSTINA NASELJENOSTI: 76,3 stanovnika/ km2

VALUTA: egipatska funta (L.E. ; 1 L. E. =100 piastri)

JEZIK: arapski

VERA: islam (94% zastupljena)

VREMENSKA ZONA: +1h

POZIVNI BROJ: 0020

NAJVIŠI VRH: Sveta Katarina, 2.629 m

NAJVEĆE JEZERO: Naserovo jezero

NAJDUŽA REKA: Nil (6.695 km)

ELEKTRIČNI NAPON: 220 V

KLIMA

Egipat se nalazi između dve pustinje, Sahare i Arapske pustinje, i između dva mora, Sredozemnog i Crvenog, a od juga ka severu teče Nil. Usled ovakvog položaja Egipat ima raznovrsnu klimu. Od aprila do oktobra je izuzetno toplo vreme, a od novembra do marta je nešto hladniji period. Tokom marta temperature naglo rastu. Tada vetar duva iz pustinje i temperature se povećavaju za oko 15 stepeni. Najtopliji mesec je avgust kada temperature dostižu 46-48 °C. Za period od jula do oktobra karakteristične su poplave Nila zbog čega je znatno povećana vlažnost.

KATEGORIZACIJA

Kategorizacija hotela određena je od strane zvaničnih nacionalnih turističkih asocijacija i važi isključivo prema njihovim kriterijumima, koji nisu identični našim. Postoji mogućnost da neki hoteli u međuvremenu promene kategoriju u višu ili nižu od one koja se nalazi u našem katalogu. Za naknadnu promenu kategorije hotela, turoperator ne preuzima nikakvu odgovornost.

PRTLJAG

Na letovima za Egipat i iz Egipta dozvoljena težina prtljaga je 20 kg, ručni prtljag 5 kg, a za bebe 10 kg. U ručnom prtljagu ne sme se nositi nikakva tečnost koja ima više od 100 ml. Tačne težine prtljaga zavise od avioprevoznika. Baterije i laptop ukoliko se nose, moraju se staviti u ručni prtljag. Skupocene stvari, kao na primer fotoaparat, kamera, moraju se prijaviti na carini kako bi vredelo osiguranje. Prtljag mora biti prikladnih dimenzija i odgovarajuće zapakovan. Neophodne stvari, kao sto su pasoš, novčanik, putna dokumenta, dragocenosti, lekovi i slično, uvek se nose u ručnom prtljagu. Zbog razlike u temperaturi poželjno je spakovati garderobu za slojevito oblačenje u ručni prtljag. Lomljive stvari poželjno je staviti u ručni prtljag. U slučaju oštećenja ili kašnjenja prtljaga, odmah se obratite predstavniku aviokompanije ili osoblju na aerodromu (Lost&Found) kako biste zatražili odgovarajuću potvrdu (Damage, odnosno Property Irregularity Report).

DOLAZAK NA DESTINACIJU

Nakon sletanja na aerodrom, prolaska kroz carinsku i pasošku kontrolu i nakon što podignete svoj prtljag, dočekaće vas naši predstavnici i otpratiti do autobusa koji će vas odvesti do odabranog mesta letovanja i željenog hotela.

TRANSFER

Naši predstavnici, koji će vas uputiti ka vama namenjenom prevoznom sredstvu do hotela, neće uvek biti u mogućnosti, zbog velikog broja putnika, da vas sve isprate do hotela. Transfer od aerodroma do hotela može biti organizovan i manjim autobusima što zavisi od broja putnika.

Vreme transfera kod opisa hotela je orijentaciono, tako da pojedinačni transfer može biti vremenski kraći ili duži, zbog uslova u saobraćaju kao i usputnog iskrcavanja ili ukrcavanja putnika iz različitih hotela. Prevoz većih predmeta, npr. bicikla, potrebno je prethodno najaviti i to se dodatno naplaćuje na licu mesta.

VALUTA

L. E. – egipatska funta (1 euro je oko 8 L. E.). Menjačnice se nalaze u hotelima, bankama i na aerodromima, a kurs je svuda sličan. Najbolje je novac menjati u manjim iznosima u hotelu. Bankomati su najčešće u centru većih gradova i u boljim hotelima. Poželjno je novac kao i druge dragocenosti čuvati u sefu.

VODA ZA PIĆE

Voda iz vodovoda nije za piće. Preporučujemo flaširanu vodu koju možete naći u svim prodavnicama i restoranima. Takođe, ne preporučuje se konzumiranje pića sa ledom jer se led pravi od vode iz vodovoda.

ULAZAK U ZEMLJU

Građanima republike Srbije za ulazak u Egipat potreban je pasoš (koji važi najmanje 6 meseci nakon povratka u zemlju) i viza koja se dobija na aerodromu a plaća u agenciji prilikom uplate aranžmana. Putnici koji su strani državljani, dužni su da se sami informišu o viznom režimu koji važi između njihove države i Egipta. Državljani Bosne i Hercegovine moraju vizu pribaviti pre polaska na put u Ambasadi Egipta u Sarajevu. U avionu se dobija formular koji treba popuniti i predati imigracionoj službi. Sličan formular dobija se i popunjava na aerodromu prilikom odlaska iz Egipta. Dozvoljen je unos 200 cigareta, 1 litra alkoholnog pića i bočica parfema.

TELEFONIRANJE

Međunarodni i lokalni razgovori mogući su iz svih hotela i pošta. Pozivni broj za Egipat je 0020, a za Srbiju 00381 + pozivni broj grada, ali bez nule (npr. za Beograd 11 umesto 011) + korisnički broj. Važni brojevi: policija 122, vatrogasci 180, hitna pomoć 123.

KUPOVINA

Prodavnice uglavnom ne rade prepodne, a najbolje vreme za kupovinu je u večernjim satima. Postoje turističke prodavnice sa fiksnim cenama, ali je na većini mesta neophodno cenkanje. Treba biti oprezan pri kupovini robe jer postoji mogućnost da nije originalna kako se tvrdi, tako da visoka cena nije uvek garancija kvaliteta. U Egiptu se mogu kupiti kvalitetni proizvodi od pamuka, papirus, alabaster, parfemi, nakit, nargile… U prodavnicama i supermarketima u Egiptu nije moguće kupiti alkoholna pića.

BAKŠIŠ

Davanje bakšiša je tradicija u Egiptu. Neki restorani uključuju bakšiš, dok je na većini mesta ostavljeno gostima da o tome odlučuju. Lepim gestom smatra se ostavljanje bakšiša nosačima i spremačima u hotelu, kao i vozaču na povratku sa izleta.

 

Podeli sa prijateljima...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on VK
VK
Pin on Pinterest
Pinterest
0Print this page
Print