Maroko iz Niša

Podeli sa prijateljima...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on VK
VK
Pin on Pinterest
Pinterest
0Print this page
Print

Afričko kraljevstvo na Atlantiku

Avionom iz NIŠA 17.10. – 24.10.2020. – 8 dana Bergamo – Marakeš – Kazablanka – Essauira

Promo cena po osobi  499

redovna cena 640

Program putovanja:
1.dan 17.10 / Niš – Bergamo
Polazak iz Niša u 13:45h. Let do Bergama. Dolazak u Bergamo u 15:35h, smeštaj u hotel. Nakon smeštaja obilazak grada i slobodno vreme. Noćenje.
2.dan 18.10/ Bergamo – Marakeš
Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak do aerodrome, oko 09:30, let za Marakeš je u 11:25h. Let traje oko 3:15h. Nakon dolaska, transfer do hotela i smeštaj. Nakon kraćeg odmora krećemo na  fakultativni poludnevni obilazak grada sa vodičem. Obilazak krećemo od jevrejske četvrti u medini, Mela (Mellah), definitivno najinteresantniji deo grada. Prolazimo pored Palate El Badi, koju je krajem 16. veka podigao sultan Ahmed al-Mansur, u čast jedne pobede nad Portugalcima. U bukvalnom prevodu naziv palate znači „neuporediva“, i smatra se da je u prošlosti zaista takva i bila – imala je više od 300 soba, a pri izgradnji se nije štedelo na zlatu i drugim luksuznim materijalima, dalje obilazimo Palatu Bahia, najlepše i najluksuznije zadanje marokanske arhitekture s kraja 19. Veka, Saadi kraljevskih grobnica, džamiju Kutubija, izgrađenu u 12. veku, čiji je minaret visok 70 metara najviši objekat u Marakešu I najveći trg u Africi trg Jemaa el Fna. Na ovom trgu se završava razgledanje koji se u kasnim popodnevnim satima pretvara u vašar sa svim I svačim što predstavlja Maroko. Slobodno vreme. Noćenje.
3.dan  19.10/ Marakeš
Doručak.Slobodno vreme ili fakultativni obilazak Majorel bašte. Čuvenu botaničku baštu Jardin Majorelle, koju je od 1980. posedovao Yves Saint-Laurent. Majorel poseduje i muzej Berber Art Museum, sa bogatom panoramom starosedelaca Maroka, postavka broji nekih 600 predmeta, uključujući drvo, kožu i bravarije, tepihe i tekstil, muzičke instrumente i prikaz tradicionalne odeće. Slobodno vreme u Marakešu. Noćenje.
4.dan  20.10 / Esauira i drvo koza
Doručak. Slobodno vreme  ili fakultativni izlet za Esauiru, prelepi grad na obali Atlantika gde je snimana čuvena serija ,,Igra prestola’’. Na pustinjskom putu od Marakeša do priobalnog grada Esaura, svuda se nalaze stabla argana, koje inače raste isključivo na jugozapadu Maroka ili zapadnog Alžira. Drvo argana je endemska vrsta u polupustinjskom području na severu Afrike.Iako možda nisu lepa na prvi pogled, imaju dosta obožavaoca. Stado gladnih koza pozira na raširenim krošnjama argana, a ponekad se više od desetak koza nalazi na jednom jedinom drvetu. Po dolasku u Esauiru slobodno vreme za šetnju po plaži i za obilazak starog grada. Jedinstvenost Esauire je ta da se obala, usled čudnog delovanja struja tokom noći menja, pa plaža svakog dana izgleda drugačije, a tu je i čuveni vetar, alize, koji privlači veliki broj kajt i vindsurfera! Slobodno vreme za obilazak medine, galerija i umetničkih radnji, po kojima je grad nadaleko poznat. Po obilasku Esauire povratak u Marakeš.Noćenje.
5.dan  21.10 / Kazablanka
Doručak. Slobodno vreme ili celodnevni fakultativni izlet u Kazablanku – obilazak čuvene Kazablanke, obilazak džamije Hasana II i čuvenog Rikovog kafea (u kome je sniman film „Kazablanka“ iz 1942. godine), medine – najstarijeg dela grada. Kazablanka je najveći grad u Maroku I ujedno i najveća luka, ekonomski i turistički centar ove države. Noćenje.
6.dan  22.10/ Ait ben Haddou
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni izlet u ksar Ait Benhadu, jedan od najpoznatijih na startrans-saharskom karavanskom putu, koji je bio i mesto snimanja čuvenih filmova poput Lorens od Arabije, Isus Nazarećanin, Gladijator itd… Ksar Ait-Ben-Haddou je na UNESCO listi zaštićene kulturne baštine. Nalazi se jugoistočno od Marakeša, na putu za Saharu, do njega se stiže kroz pojas Visokog Atlasa, i sama ta vožnja je jedno neverovatno iskustvo. Reč ksar znači neku vrstu utvrđenja, naselje okruženo visokim bedemima, i tipično je za život društvenih zajednica u tom delu pre-saharske regije. Po obilasku povratak za Marakeš. Noćenje.
7.dan   23.10/ Marakeš-Bergamo
Nakon doručka odjava iz hotela i slobodno vreme za uživanje u Marakešu. Transfer do aerodroma. Let za Bergamo je u 07:55h. Dolazak u Bergamo je nakon 3:15min. Nakon dolaska smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.
8.24.10/ Bergamo  – Niš
Nakon doručka  napuštanje hotela i transfer do aerodrome, čekiranje na let do Niša, let je u 1:35h. Dolazak u Niš nakon1:45h leta. Kraj programa.

Iskazana cena aranžmana je sa uključenom aviokartom po trenutno važećoj tarifi, u momentu objave ovog putovanja!
U slučaju otkaza puta od strane putnika, na iznos aviokarte se primenjuju uslovi otkaza izabrane aviokompanije.
Promena cene aviokarte može uticati na iznos aranžmana.

Aranžman obuhvata:
– Avioprevoz – (promenjljiv iznos)
– jedan komad većeg kabinskog prtljaga do 10kg dimenzija 55x 40 x20cm, u kabinskom prostoru,
– drugi komad  manjeg prtljaga (torba, ranac), dimenzija 40 x 20 x 25cm, u kabinskom prostoru,
– 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Bergamu, 1/2 ili 1/2+1 sobama,
– 5 noćenja sa doručkom, u hotelu sa 3* u Marakešu, 1/2 ili 1/2+1 sobama,
– usluge stručnog vodiča za planirana razgledanja, i usluge lokalnih vodiča,
– usluge turističke organizacije puta,
– transfer od aerodorma do hotela u Bergamu i povratno,
– transfer od aerodroma do hotela u Marakešu i povratno,

Aranžman ne obuhvata:
– troškove pribavljanja vize za Maroko 30€ (podložno promeni),
– doplata za hotel 4* u Marakešu je 140€ po osobi,

– individualne troškove putnika, ekstra hotelske usluge i troškove koji nisu obuhvaćeni datim programom,
– taksa u hotelu u Bergamu min 4€ po osobi po noći,
– obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje,
– doplate za dodatni bagažni prtljag (do 20kg) oko 25€ po pravcu po osobi,
– doplata za predaju prtljaga (55x40x20cm kao bagažni- gde je dozvoljen transport tečnosti preko 100ml )
– obilaske, angažovanje stručnih vodiča, prevoza, ili transfera van onog predviđenog programom,
– troškove posebnih vožnji autobusom, ili ulaznice van predviđenih programom, fakultativni izleti,
– ostale usluge i aktivnosti ovim programom ne pomenute.

**Doplata za 1/1 sobu je 110€**

Cene fakultativnih izleta:
Razgled Marakeša,bez ulaznica -15€, Majorel bašta -15€,
Kazablanka – 45€, Ksar Ait Benhadu-Ouarzazate – 40€
Esauira I drvo koza – 40€.
* za sve izlete je prijavljivanje i plaćanje u agenciji prilikom rezervacije aranžmana.

*Opis fakultativnih izleta:

MARAKEŠ  (Marrakesh)
Marakeš je osnovan u 11. Veku I njegovo ime na berberskom jeziku znači  božja zemlja. Ovaj egzotični crveni grad smestio se u podnožju planine Atlas, udaljen je nekoliko sati vožnje od Sahare. Zbog očuvanja tradicije i folklora, kao i zbog jedinstvene arhitekture danas je jedan od centara koje godišnje poseti više od dva miliona turista. Najvažniji je od četiri kraljevska grada Maroka. Samo neke od znamenitosti grada koje ćemo posetiti su:
Trg Džema el Fna je žila kucavica ovog grada. Danju je trg prepun krotitelja zmija, tatu majstora i raznih drugih zabavljača, dok ćete uveče ovde videti bezbroj tezgi na kojima možete kupiti tradicionalna jela od jagnjetine, svež sok od pomorandže i brojne druge specijalitete.
Žarden Mažorel je jedna od najpopularnijih atrakcija u Maroku i delo je francuskog slikara Žaka Mažorela, koji je čitavih 40 godina ulagao svu svoju strast i kreativnost u ovu magičnu baštu. Desetine staza koje idu kroz zelenilo, mali potoci i preko 300 vrsta biljaka čine Žarden Mažorel savršenim mestom za beg od gradske gužve.
Džamija Kutubija je najveća džamija u gradu i Kutubija nije samo duhovni centar, već i značajna referenca za svetsku arhitekturu. Mnoge džamije u Španiji i Rabatu su sagrađene po uzoru na ovu džamiju, a prelep minaret iz 12. veka, sa karakterističnim lukovima i preciznim proporcijama , je primer umešnosti tadašnjih majstora. Sa ovog minareta se pet puta dnevno čuje poziv na molitvu.
U koji god grad u Maroku da odete, bazari su nezaobilazna atrakcija. Ni Marakeš nije izuzetak. Jedan od najlepših marokanskih gradova ima medinu prepunu tradicionalnih bazara. Bez obzira na to da li želite da kupite knjige, ručni rad ili hranu, za sve što vam je potrebno postoji deo na bazaru.

ESAUIRA (Essaouirra)
Izlet u Esauiru je zabavno i opuštajuće jednodnevno putovanje iz Marakeša. Nakon doručka, krećemo u Esauiru, nekadašnje portugalsko ribarsko selo. Tokom 60-ih i 70-ih, Esauira je bila stanica velikog broja hipika na njihovom hipi putu iz Marakeša. Posetili su je Džimi Hendriks (Jimi Hendrix), kao i Bob Marli (Bob Marley) i Kat Stivens (Cat Stevens). Esauira je bila inspiracija za Hendriksovu pesmu „Castles Made of Sand“.  Ovaj srednjovekovni grad smešten na Atlantiku je sav obojen u plavo-beloj boji sa prelepim kolonadama, ukrašenim kućama, radionicama za izradu drvenih predmeta, umetničkim galerijama i restoranima koji nude plodove mora . Nazvan Mogador od strane evropskih mornara i trgovaca, Esauira je poznata po svom godišnjem muzičkom festivalu Gnava (Gnaoua) koji u junu privlači 300.000 ljudi. Takođe ima veliku plažu za surfovanje  koja se zove Plage de Safi. Šetaćemo glavnim  gradskim trgom koji se zove po princu Mulai Hasanu i ribarskom lukom Skala du Port, odakle se pružaju prelepi pogledi na portugalske bedeme. Istraživaćemo bedeme i sukove sa začinima i nakitom u medini. Na put do Essaouire zaustavljamo  se da vidite kako žene od Arganovog oraha prave arganovo ulje i kozmetiku.

KAZABLANKA (Casablanca)
Rano buđenje i polazak na jednodnevni izlet do Kazablanke. Udobna vožnja autoputem u trajanju od 3 sata. Prolazimo kroz plodnu ravnicu Gharb. Pauzu pravimo na polovini  puta, te nakon odmora nastavljamo do Kazablanke.
Prvo ćemo se uputiti do  džamije Hasana II. Kako se približavamo, videćemo njegov veličanstveni 210 metara visok minaret. Džamiju je projektovao francuski arhitekta, a za izgradnju joj je trebalo 6 godina. Odatle, nastavljamo do dela grada koji se zove Corniche of Casablanca koji se nalazi pored morske obale. Poznat  je po tome što se tu nalaze moderni klubovi, restorani, kafići,  hoteli… Uživaćemo u šetnji pored mora, uz mirise mora i marokanskog čaja od mente koji dolazi iz mnogobrojnih kafića. Sledeća stanica biće u Medini koja nije stara i velika kao one u Marakešu ili Fesu. Preporučujemo obilazak legendarnog Rick’s Cafe-a, poznatog iz filmskog klasika „Casablanca“. Na kraju posete Kazablanci  proćićemo kroz luksuzni stambeni deo. Nakon opuštajućue tročasovne vožnje vraćamo se u Marakeš.

KASBA AIT BEN HADU & UARZAZATE (Kasbah Ait Ben Haddou & Ourzazate)
Naš celodnevni obilazak Kasbe Ait Ben Hadoua i mesta Uarzazatea započeće rano ujutro dolaskom mini-busa u naš hotel. Vozićemo se istočno od Marakeša prelazeći visoke planine Atlas i prelaz Tizi Ntichka. Na putu ćemo praviti nekoliko zaustavljanja kako bismo uživali u pogledima na Atlas planine, fotografisali se ili popili šoljicu kafe.
Stižemo u selo Ait Ben Haddou, mesto gde su snimani Ratovi zvezda. UNESCO je kao jedno od svetskih kulturnih dobara svrstao utvrđeno selo Ait Ben Haddou na svoju listu. Sa zidanim kulama i građevinama ukrašenim raznim motivima smatra se jednim od najlepših sela u Maroku. Trenutno je u toku program restauratorskih radova za podsticanje povratka stanovništva u selo, u koje trenutno živi samo pet porodica.
Odatle, nastavljamo do mesta Uarzazate, mesto koje označava početak pustinje Sahare. Posetićemo  Taourirt Kasbu  koja se nalazi na rubu grada, na putu za pustinju.
Posle slobodnog vremena i predaha uz šolju čaja od mente sledi povratak u Marakeš. Celodnevni izlet od Marakeša do Uarzazatea i Kasbe Ait Ben Haddou završićemo kasno popodne dolaskom u hotel ili u centar grada.

Doplate na avio letu  (dodatni prtljag, osiguranje, posebna mesta u avionu ili klasa i sl.), plaćaju se prilikom rezervacije.
Doplata za posebne usluge  (1/1 soba, moguća na upit).

Način plaćanja:  sva plaćanja se vrše u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke na dan uplate, gotovinski, platnim ili kreditnim karticama, čekovima građana, uplatom na žiro račun agencije (dinarski ili devizni) u zemlji ili iz inostranstva.
Plaćanje na rate deponovanjem čekova građana ili overene adm. zabrane na platu
Aranžman se može platiti na rate tako što se prilikom rezervacije uplaćuje  deo 40%, ostatak se može platiti i odloženo,  na 6 mesečnih rata (novembar 2019  – april 2020.)  deponovanjem čekova građana ili overene adm. zabrane na platu najkasnije 5 dana nakon rezervacije.

NAPOMENA: ukoliko klijent koji je izabrao odloženo plaćanje prilikom rezervacije, nije deponovao čekove/adm. zabranu
5 dana poslerezervacije, agencija će smatrati da je izabran način plaćanja do polaska i preostale uplate prihvatati BEZ MOGUĆNOSTI  odloženog plaćanja, odnosno sa valutom plaćanja na dan predaje.
Napominjemo da je dinarski deo aranžmana iznos, koji je promenjiv jer predstavlja iznos avio karte!

NAPOMENE  U  VEZI  SMEŠTAJA I OPIS SMEŠTAJA:
Opis smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Usluga u hotelima je noćenje sa doručkom, švedski sto. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u smeštajnim objekatima, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata. Organizator putovanja ne može u popunosti da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta. Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadražaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr.sef, pogled, mini-bar, TV, klima uređaj).
-Smeštaj je u dvokrevetenim, ili dvokrevetnim sobama sa pom.ležajem za treću osobu. Jednokrevetna soba, se rezerviše na zahtev klijenta uz doplatu, ukoliko ih hotel ima na raspolaganju.

Hotel Gomassine 3*
Adresa: 71, Av. Mohamed Zerktouni, Guéliz, Gueliz, 40 000 Marakeš, Maroko http://www.hotel-gomassine.com
Hotel Gomassine je smeštan u modernom delu grada koji se zove Geliz, smešten izvan bedema to je okrug sa puno prodavnica, restorana, kafića, omiljen među evropljanima koji žive u Marakešu. Potpuno je renoviran i u postupku je dobijanja i četvrte zvezdice. U sklopu hotela se nalazi i bazen na otvorenom koji na raspolaganju gostima, kao i recepcija koja radi non stop. Marokanski i kontinentalni doručak se poslužuje svakog jutra u trpezariji. Gosti mogu da biraju između dvokrevetnih i trokrevetnih soba, koje su opremljene LCD TV-om sa satelitskim kanalima, klima uređajem i mini barom (doplaćuje se). Svaka soba sadrži sopstveno kupatilo sa tušem ili kadom. Trg Džema el Fna se nalazi na 15ak minuta hoda, kao i vrtovi Mažorel, dok se do Aerodroma Marakeš-Menara stiže za 15ak minuta vožnje.
Mogador Menzah Appart Hotel 4https://mogador-menzah-marrakech.hotelsmarrakech.net/en/
Adresa:  Avenue Mohammed VI, Marrakesh, Morocco
Hotel raspolaže sa 189 soba na 5 spratova. Gostima su na raspolaganju WiFi, bazen, teretana…Hotel se nalazi u centru Marakeša, u neposrednoj blizini Kraljevskog teatra I železničke stanice. Glavni i najveći trg Džema el Fna nalazi se na 20ak minuta hoda. Gradske zidine, džamija Kutubija i  brojne palate nalaze se na pešačkoj udaljenosti. Sobe sadrže sef u sobi, LCD televizor, peškire i imaju pogledom na  bazen, grad ili planine Atlas. Sve sobe hotela poseduju balkon i klima-uređaj.Gosti mogu započeti svoj dan doručkom na bazi švedskog stola koji se svakodnevno servira u trpezariji.

Hotel u Bergamu je B&B Hotel 3* koji se nalazi na 650 metara od železničke stanice u Bergamu. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne.Sve sobe su klimatizovane i imaju flat-screen TV sa satelitskim kanalima. Sopstveno kupatilo je opremljeno tušem i fenom za kosu. Besplatan bežični internet dostupan je u celom objektu. Do Aerodroma Orio al Serio stiže se za 10 minuta vožnje.

NAPOMENA U VEZI VIZE:
– Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
– Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
– Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
– Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.

-Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
– U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

*za vizu je potrebno:
-važeći pasoš (minimum 6 meseci trajanja i 2 prazne strane)
-1 fotografija (3.5 x 4.5cm sa belom pozadinom)
-zaposleni – potvrda o zaposlenju
-studenti ili đaci – potvrda sa fakuletata ili iz škole + potvrda o izdržavanju overena u opštini
-nezaposleni – potvrda sa biroa
-penzioneri – poslednji penzioni ček
-rezervacija smeštaja (obezbeđuje agencija)
-rezervacija avio karte (obezbeđuje agencija)
-popunjen formular za vizu
-uplata od 30€ – podložno promeni

*Viza se radi mesec dana pred put, kada dobijate sve informacije od strane agencije.

OPŠTE NAPOMENE:
Proverite 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska!

 • Obavezno se blagovremeno informišite o uslovima dozvoljenog prtljaga na letu kao i dozvoljene sadržine prtljaga,
 • Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr.dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…) i isključivo vodič – pratioc imaju ovlašćenje da odrede dužinu trajanja pauze ili obilaska,
 • Za sve informacije date usmenim, telefonskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije.
 • U slučaju otkaza aranžmana od strane putnika, primenjuju se Opšti uslovi putovanja organizatora.
 • Organizator putovanja zadžava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti na koje nije mogao da utiče (npr.gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak..)
 • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanjauslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja
 • Putnici koji poseduju inostrani pasoš dužni su da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za ulazak i boravak u Izrael, i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave .
 • Obaveza je putnika da proveri važnost pasoša– najmanje 6 meseci važnosti od planiranog datuma povratka,
 • Agencija ne snosi odgovornost u slućaju da pogranične vlasti onemoguće putniku izlaz tj. napuštanje R.Srbije ili ulaz na teritoriju Maroka ili zemlje u tranzitu, i u tom slučaju će ovakav slučaj tretirati kao otkaz aranžmana od strane putnika.
 • Molimo putnike da se blagovremeno informišu u agenciji ili na sajtu M.I.P Srbije o uslovima ulaska i boravka u Maroku
 • praksa je u Maroku ostaviti bakšiš – napojnicu nosaču kofera u hotelu, i slično
 • Program rađen na bazi minimum 45 prijavljenih putnika. Organizator zadržava pravo da u slučaju nedovoljnog broja  prijavljenih putnika otkaže putovanje najkasanije 5 dana pre puta.
 • Obavezno blagovremeno proveriti u agenciji regulative vezane za dozvoljeni prtljag (dimenzija, težina, sadržaj),
 • preporučujemo da putnik izvrši uplatu putnog osiguranja, prtljaga, kao i osiguranja u slučaju otkaza.

Program je rađen na bazi od minimum 20 putnika.

Raspored razgledanja se može menjati u zavisnosti od rasporeda rada muzeja, slobodnih termina po lokalitetima i vremenskih uslova. Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (gužva na granici, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog lokaliteta predviđenog za obilazak). Agencija zadržava pravo otkaza aranžmana u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika najkasnije do 5 da napred polazak na putovanje.

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja agencije sa licencom OTP 66/2020.

Turistička agencija Mytos Tours je ovlašćeni subagent prodaje. 

Podeli sa prijateljima...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on VK
VK
Pin on Pinterest
Pinterest
0Print this page
Print