Tunis

Podeli sa prijateljima...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on VK
VK
Pin on Pinterest
Pinterest
0Print this page
Print

 

Yasmin Hammamet

Port El Kantaoui

*NAPOMENA: Fotografije su slikane na desinaciji i nisu obađivane programima za ulepšavanje slika 🙂

Republika Tunis nalazi se u severnoj Africi između Alžira i Libije. Na severu i severoistoku ova država izlazi na Sredozemno more a dužina obale iznosi oko 1300 km. Najveća pustinja na svetu, Sahara obuhvata 40% teritorije Tunisa. Glavni i najveći grad takođe se zove Tunis.

Posle burne istorije obeležene raznim osvajačima, Tunis sredinom prošlog veka postaje nezavisna država, a 1957. godine proglašena je Republika Tunis sa Habibom Burgibom kao predsednikom, koji je na čelu države ostao trideset godina. Zamenio ga je doskorašnji predsednik Zine El-Abidine Ben Ali, da bi nakon nemira 2011. godine na čelo države došao Mohamed Monsef Marzuki kao treći predsednik nezavisnog Tunisa.

Istorija Tunisa je veoma bogata i burna a najvažniji istorijski lokalitet danas predstavlja Kartagina koja datira iz II i III veka pre n.e. Kartagina je u tom periodu bila glavni trgovački centar Feničana pa se zato danas u Tunisu mogu videti brojni feničanski spomenici kulture koji ukazuju na snažan uticaj i pečat koji su za sobom ostavili na tlo ove afričke države.

Tunis danas ima preko 10 miliona stanovnika a tunižani govore arapski književni jezik, ali se dobro služe i francuskim, engleskim, nemačkim, italijanskim i ruskim jezikom. Službena religija u Tunisu je islam sa 98% vernika.

Zbog toga što se nalazi u suptropskom klimatskom pojasu temperature u letnjem perodu u Tunisu prelaze 40°C, a kišno razdoblje se proteže kroz hladniji deo godine, između oktobra i maja, u severnom delu zemlje. Obalni pojas zemlje ima mediteransku klimu pa je zbog toga Tunis veoma popularna turistička destinacija.

Za kraj Vam predstavljamo nekoliko korisnih fraza koje olakšavaju sporazumevanje kada se nađete u ” zemlji belog jasmina” kako često nazivaju Tunis.

 

ASLAAMA = DOBAR DAN                                                            SPAHIR = DOBRO JUTRO

LA = NE                                                                                              AIWA = DA

DISPALAHIR = LAKU NOĆ                                                           BISLAAMA = DOVIĐENJA

SHUKRAN = HVALA                                                                      MINFADLEK = MOLIM

ISMAH-LEE = OPROSTITE                                                           MARHABA = DOBRO DOŠLI

 

Podeli sa prijateljima...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on VK
VK
Pin on Pinterest
Pinterest
0Print this page
Print